Project 333

Eindeloos hangen voor je kast, starend naar kleding waarvan je de helft niet goed past, of gewoon liever niet draagt. Spullen die nergens mee te matchen zijn. Schoenen waar je niet op kan lopen, maar ja, ze zijn zo mooi! Het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken maar wel een uitpuilende kast?

Ik doe het even anders. Drie maanden lang met maar drieëndertig artikelen in de kast. Jassen en schoenen meegerekend. Sieraden ook. Gekkenwerk? Ik ben inmiddels halverwege, en ik moet zeggen, dat valt eigenlijk reuze mee!

Courtney Carver bedacht deze capsule closet- ‘challenge’ nu ruim tien jaar geleden in haar zoektocht naar een meer minimalistisch leven. Velen volgde in de jaren erna haar voorbeeld en na het lezen van haar boek ‘Project 333’ besloot ik de uitdaging aan te gaan. 33 artikelen. Mijn 33 meest favoriete, lekkerst zittende en goed te combineren spullen. En verder niets.

De regels van het ‘spel’ zijn simpel. 33 stuks, niet meer of minder. Kleding, schoenen, jassen, sieraden, tassen, mutsen noem het maar. Uitgezonderd zijn sportkleding waar je alleen in sport, nachtkleding, ondergoed en sieraden die je dagelijks draagt (een trouwring bijvoorbeeld).

Mijn lijst is als volgt. Er is natuurlijk geen standaard voorbeeld, dit is voor iedereen persoonlijk en afhankelijk van wat je doet. Maar met de volgende 33 artikelen kom ik goed de week door:

1. Zwarte legging

2. Zwarte legging

3. Grijze legging

4. Bordeauxrode legging

5. Zwarte broek

6. Grijze broek

7. Grijze trui

8. Zwarte trui

9. Blauwe trui

10. Lang blauw vest

11. Lang grijs vest

12. Bordeaux vest

13. Zwart vest knoopjes

14. Grijs gehaakt vest

15. Zwart vest

16. Zwarte jurk

17. Zwart shirt lange mouw

18. Zwart shirt korte mouw

19. Zwart shirt korte mouw

20. Grijs shirt korte mouw

21. Zwarte tanktop

22. Grijze tanktop

23. Streepjes tanktop

24. Grijze tanktop lang

25. Grijze tanktop lang

26. Grijze jas

27. Blauwe jas

28. Rode sjaal

29. All stars

30. Laarzen

31. Rugzak

32. Armband

33. Oorbellen

Alle ander spullen gaan in een koffer in de kast, op zolder of naar de schuur. Uit het zicht en buiten bereik. Natuurlijk is het zo dat wanneer iets stuk gaat of niet meer past je het kan vervangen. Zo was ik zo slim om het nieuwe huis van een vriendinnetje te schilderen met mijn fijne blauwe trui, die ik vervolgens heb moeten vervangen…Oeps… Ik probeerde in het samenstellen van mijn tijdelijke garderobe wel rekening te houden met de verandering van het seizoen. Mijn uitdaging loopt van januari tot april, dus er kan een behoorlijk verschil in temperatuur zijn. Daarom veel laagjes, en mijn All Stars paraat voor het voorjaar.

Kijk ze eens braaf wachten op dat voorjaarszonnetje…

Één voordeel dat ik heb is dat er op het moment natuurlijk geen feestjes zijn en dat de optredens met de band helemaal stil liggen, waardoor ik geen jurkjes of pumps nodig heb. (Dat is overigens wel zo’n beetje het enige voordeel van het niet kunnen zingen…)

Toch moet ik een kleine aanpassing doen nu het Siberische winterweer nadert. Er staan namelijk geen muts en handschoenen in mijn lijst… Nu kan ik natuurlijk een paar dikke sokken over mijn handen trekken (grapje) maar er zijn twee of drie artikelen die ik nog niet heb gebruikt uit mijn lijst, waar ik het waarschijnlijk ook wel zonder red de komende anderhalve maand. Die zal ik omwisselen voor een wat betere bescherming tegen de kou.

Het is februari, ik ben bijna halverwege, en het gaat prima. Nog geen dag een probleem gehad met wat ik aan moest. Geen dag iets aan gehad wat eigenlijk helemaal niet lekker zat. Niet staan twijfelen voor de spiegel. Op de zolder wacht een volle koffer (jaja, de ‘rest’ paste in één koffer) en mijn kast is praktisch leeg en opgeruimd. Ik gooi er wat vaker een wasje in om een beetje keuzes te kunnen houden, maar kan het goed een aantal dagen uithouden zonder. Het scheelt tijd, en gehaast, iets wat zeker wat gaat opleveren wanneer ik maandag weer aan het werk ga.

Anderhalve maand te gaan nog, dan kijken we wat we met de koffer doen. Natuurlijk zal er wat uit moeten komen richting de zomer, en zullen er hopelijk snel wat jurkjes uit mogen om in op te treden. Ik heb zelf het idee dat ik vanaf april de uitdaging opnieuw aanga, met een nieuwe shift spullen, meer gericht op het voorjaar. Geen slecht idee om elke drie maanden opnieuw de inhoud van je kast te evalueren en het zo overzichtelijk te houden.

Geïnspireerd geraakt? Kijk eens op bemorewithless.com of Google op ‘Project 333’ Veel plezier met uitzoeken en laat vooral even horen hoe het je is bevallen!

De mama van Kate & Mick

Foto credit: Emma Block

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s