Deze is voor de mama’s

Moederdag. Mijn allereerste. Vanmorgen mijn cadeautje uitgepakt. Een tegeltje. Handje erop. Zo mooi. Maar het mooiste cadeau is natuurlijk Kate zelf. Cliché, maar wel heel waar. Ik voel me ontzettend bevoorrecht. En ze doet het zo goed. Lief blij meisje. Wat een eer om haar moeder te zijn. En om überhaupt moeder te zijn.

Want ik ben me maar al te goed bewust van de luxe waarin ik leef. Dat we zomaar zonder problemen dit prachtige gezonde mensje op de wereld hebben kunnen zetten en dat we haar alles kunnen bieden wat we haar bieden. Ik draag mijn eerste Moederdag daarom op aan alle bijzondere mama’s in de wereld.

Bijvoorbeeld de mama’s van zieke kinderen, die vandaag doorbrengen in een ziekenhuis. Of in grote onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen. 

Aan de mama’s in oorlogsgebieden. In angst voor hun leven en dat van de kindjes. Schuilend in de ruïnes van hun huis of in vluchtelingenkampen. Of met honger. De angst en frustratie als je je eigen kindje niet kan voeden.

Mama’s in de crisis opvang. Veilig voor nu, maar weg van huis en thuis. Met je kleintje of kleintjes in een onbekende sobere omgeving. Gevlucht, of slachtoffer van het lot.

En ook aan de mama’s zonder kindje. In hun hart moeder, maar de kans nog niet gekregen om mama te worden. Zoals mijn lieve collega’tje die zo graag wil, maar waarbij het helaas allemaal niet zo makkelijk gaat, en ondertussen altijd maar omringd is door mama’s bij wie het zo vanzelfsprekend lijkt. Ik duim voor je, dat je de volgende Moederdag met je eigen kindje mag vieren.

Maar vandaag is ook voor de alleenstaande mama’s, de relaxte mama’s, de ‘ik zie het niet meer zitten’ mama’s, de twee mama’s, de werkende mama’s en de thuisblijf mama’s. De borstvoeding mama’s en de flesjes mama’s. De rust en regelmaat mama’s, de ‘laat maar waaien’ mama’s, de suikervrije mama’s en de ‘Hier heb je een snoepje dan kan ik in godsnaam mijn boodschappen doen’ mama’s. Lekker met de auto mama’s, bakfiets mama’s, binnen mama’s, buiten mama’s, de bijna mama’s en ook de papa’s in de mamarol, bewust of noodgedwongen. En voor alle mama’s die ik nog vergeet.

Ik draag deze dag natuurlijk ook op aan de mama’s in mijn leven. Mijn lieve moeder. Mama van vier en mijn grootste voorbeeld en inspiratiebron. Mijn Oma, die er altijd elke dag is geweest. En mijn lieve zus, stoere mama van drie prachtige kinderen. Ik ben in bijzonder goed gezelschap. 

Mama zijn is een waanzinnig cadeau. Helemaal niet vanzelfsprekend of gewoon. Mama zijn is een eer. Iets om trots op te zijn, en voor te vechten. 

Dus mama’s, Moederdag is voor jullie. Geniet!

De mama van Kate

  

Een gedachte over “Deze is voor de mama’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s