Brand!

Vandaag tijdens een rondje Zaandam centrum kwamen we een informatie-markt van de Brandweer tegen. Eigenlijk voornamelijk vanwege de enorme opblaas brandweer-hond liep ik er voor Kate even naar toe. “Als er brand uitbreekt, wie haalt haar dan uit bed?” vroeg een brandweerman ineens. Goeie vraag. Wij allebei? “Nu is het nog voor de hand liggend, maar als er straks misschien twee zijn, is dat iets om over na te denken! Allemaal deel van het ‘vluchtplan'”

Ik ben angstig voor brand. Altijd al geweest. Als kind bedacht ik al wat ik mee zou nemen als er brand uit brak. Mijn beer, Bob, en mijn dagboeken. De rest kon je opnieuw kopen had ik bedacht. Ik zou dan via het raam het dak op klimmen en dan kloppen bij de buren. Je ziet, ik was nogal naïef en vooral grootmoedig. Maar het hebben van een plan stelde, toen al, gerust.

We zijn thuis goed beveiligd naar mijn idee. Er hangt in alle ruimte een rookmelder, er hangen CO2-melders en de deuren zijn van binnen uit makkelijk open te maken, zonder sleutel, ook bij slecht zicht door bijvoorbeeld rook. Als we niet naar beneden kunnen via de trap, kunnen we via de badkamer op het dak van de keuken. Onze tv’s hebben een schakelaar zodat ze van de stand-by functie af kunnen, er wordt niet gerookt en de droger draait alleen als we thuis en wakker zijn.

De brandweerman wees me op de ‘Brandveilig wonen’ folder en de ‘WoningCheck‘-app. Daarmee loop je als het ware door je huis met een checklist om te kijken hoe het gesteld is met de brandveiligheid in huis. Daarnaast zijn er filmpjes om te laten zien hoe onvoorspelbaar en snel brand is. 

We komen gelukkig goed uit de test, maar toch sluipen er stiekem onregelmatigheden in. Want waar is na de verbouwing de brandblusser gebleven? En de branddeken uit de oude keuken heeft nog geen plekje in de nieuwe. Ook de kinderwagen in de gang bij de voordeur kan een verraderlijk opstakel blijken bij brand. 

 Naast de app rade hij me aan om het met elkaar te hebben over het vluchtplan. Want wat doe je als er brand uit breekt? Wie pakt Kate, wie de hond, en waar ga je hoe naar toe? Kan dat ook? Probeer het altijd van te voren uit. Je hebt 3 minuten om buiten te komen, als je gelukt hebt.

Het is fijn om te weten dat we in ieder geval goed voorbereid zijn, en we de kans op brand zo veel mogelijk kunnen beperken. Nu maar hopen dat we de kennis nooit nodig zullen hebben. En als dat wel zo is, kunnen we gelukkig rekenen op de mannen en vrouwen van de brandweer voor hulp. Wat een bijzonder vak!

Stel ik op mijn beurt nog even de vraag aan jullie: hoe brandveilig is jullie huis? 

Kijk op www.brandweer.nl/wonen voor meer informatie en bereid je voor!

De mama van Kate

IMG_4756-0
Meer informatie op www.brandweer.nl

Een gedachte over “Brand!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s