Recept: Bourgondische appeltaart à la Mama van Kate

Na ons appelpluk avontuur van afgelopen weekend heb ik mij de hele week afgevraagd wat ik zou maken met de appeltjes. Appelmoes, muffins, of flappen. Gezien het feit dat ik ontzettend op de lijn let op het moment, kon ik aan niks anders denken dan appeltaart, en daarom: 

Bourgondische appeltaart à la Mama van Kate.  

Voor het deeg: 

  • 500 gr bloem
  • 250-300  gr boter
  • 150 gr suiker
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 5 à 6 grote appels
  • 100 gr suiker
  • Handje walnoten
  • Kaneel
  • Limoensap

Verwarm de oven voor op •180 graden, en wel alvast de rozijnen.

Voeg de ingrediënten voor het deeg samen. Ik maak hem graag een beetje droog en kruimelig, heb je liever een egaler en meer plakkend deeg, voeg dan wat meer boter toe. Wanneer het gekneed is tot een stevig deeg kun je het verdelen over de bodem en aandrukken, of uitrollen tot plak en dan in de vorm leggen. Het zelfde geld voor de rand. Hou altijd wat deeg over om te gebruiken voor de bovenkant. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Schil de appels en snijd ze in grove stukjes. Voeg de rozijnen, noten, suiker en kaneel toe. Je kunt een deel van de suiker ook vervangen door vanillesuiker. Roer het door elkaar en vul de bakvorm. Houd ruimte over voor de bovenste laag.

Kruimel wat over is van het deeg over de bovenkant, of rol het deeg uit en maak stroken. De appeltaart kan nu 30 minuten in de oven. Laat hem daarna even iets afkoelen in de vorm. 

Heb je deeg over? Niets zo leuk als met de kinderen koekjes bakken. Dit deeg is perfect voor zandkoekjes. En je kan het een dag bewaren in de koelkast als het niet meteen uitkomt.

 

Voor appeltaart geld, volg je hart! Hou je van noten, voeg noten toe. Geen fan van rozijnen, no worries! Appeltaart is een visitekaartje. Het zegt veel over de bakker. Alle ingrediënten zijn naar eigen inzicht te gebruiken. Ik gebruikte voor deze taart biologische suiker, maar ook gewone kristalsuiker, rietsuiker of een suiker vervanger werken prima. Houd alleen rekening met hoe zoet je het wil hebben.

Geniet van de taart, lekker warm uit de oven bij de koffie of, nog lekkerder, de volgende dag met een kop thee.

De mama van Kate

2 gedachtes over “Recept: Bourgondische appeltaart à la Mama van Kate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s