Disney World 2019, Happily ever after.

In 1996 kwam ik voor het eerst in Disney World. Het was kerst, ik was 12 en ging voor het eerst op vakantie naar het grote Amerika. Als ik toen had geweten dat ik er 23 jaar jaar later weer (of nog steeds) zou lopen, met man en kinderen, dan had de puber in mij waarschijnlijk heel hard gelachen.

Maar het is inmiddels 2019, ik ben 35 en loop met man en kinderen de lobby binnen van het Disney’s Old Key West resort, waar we al 23 jaar komen. ‘Welcome home’ staat er boven de ingang. En het klopt.

Disney voelt ontzettend thuis. Het is lastig uit te leggen aan iemand die er nog nooit is geweest dat het meer is dan een verzameling pretparken. Het is een beleving, een wereld op zich en het brengt enorm veel jeugdsentiment. Daarnaast vind ik het hele Disney resort een enorm fascinerend geheel als bedrijf.

We ploffen op vrijdagavond neer in ons appartement. Dat vliegen met twee kinderen gaat je niet in de koude kleren zitten. Al moet ik zeggen dat ze het allebei ongelooflijk goed hebben gedaan. We besluiten alle vier de parken te bezoeken in de week dat we er zijn. Animal Kingdom, Epcot, Disney Studio’s, en dan het Magic Kingdom twee dagen. De laatste dagen is ook mijn zusje hier en die slepen we gezellig mee. Tussendoor genieten van het zwembad en shoppen op Disney Springs. Man, we krijgen het nog druk!

We starten de week in Animal Kingdom, het jongste park in Orlando, en met zijn 200 hectare het grootst. Met zijn enorme boom als kenmerkend middenpunt van het park is al snel duidelijk dat het hier draait om de natuur. Veel groen, wilde dieren, en een uitgestrekt stuk savanne. Naast de attracties en shows die zich bevinden in het park (gebaseerd op dierrijke Disney films als The Lion King, A Bug’s Life en Finding Nemo) is Animal Kingdom een dierentuin en wordt er veel aandacht besteedt aan educatie en nemen ze deel aan programma’s die er op geënt zijn dieren van uitsterven te behoeden.

Eerste stop: Festival of the Lion King, deze show doet het goed als altijd. Kate staat te dansen, Mick weet niet waar hij moet kijken! Door naar de Kilimanjaro safari. Giraffen, olifanten, alligators. Handen binnenboord en hou je vast. Terwijl papa en Kate zich daarna wagen aan de Kali River Rapids, een wild waterbaan met natte sokken-garantie, trek ik me met Mick terug in het baby center, waar ik rustig kan voeden en afkoelen in de airco.

Terug de hitte in blijven we bijna een uur hangen bij een enorme dance-party met onder andere Baloo de beer en Timon uit the Lion King. Kate danst mee, en Mick heeft binnen twee minuten de dansers voor zich op de grond zitten. Tja, dat zijn de mijne. Wij entertainen de entertainers.

We doen nog een rondje DinoLand U.S.A voor we richting Pandora lopen. Dit stukje park geïnspireerd op de film Pandora is bijzonder indrukwekkend. We gaan in de Na’vi River Journey, en varen door het prachtig nagebootste land. Met nog net genoeg tijd voor een halve vegetarische hamburger met een hap friet lopen we richting het slotstuk van de dag: River of Light; We are one. Een spectaculaire show van boten en lichtjes. (Geen vuurwerk in dit park vanwege de dieren.)

In Epcot draait het om technologie, cultuur en de toekomst. Naast de attracties gericht op de technologische ontwikkelingen en ontdekkingen van de mens, waaronder het imposante Spaceship Earth, vind je er langs het water ‘World Showcase’. Met kleine impressies van landen als Frankrijk, Engeland, Japan, Mexico, Duitsland en natuurlijk Canada en de VS. Hoogtepunt voor ons was natuurlijk Noorwegen, waar zich de atractie van Frozen bevind, evenals Anna en Elsa zelf.

En dat is precies waar we dag drie beginnen, in de rij voor Anna en Elsa. Voor elke meisje een droom! (En afgaande van de rij voor een hoop volwassenen ook haha). Kate is doodnerveus. Waar ze Mickey Mouse als oude bekende zo in de armen vliegt heeft ze nu echt de kriebels in haar buik. Het ijs is gelukkig snel gebroken en al vlot staat ze in het semi-Engels te kletsen met Elsa over haar vlecht. Dan de Frozen attractie ‘Frozen Ever After’, waar het in de rij staan misschien wel net zo’n avontuur is als de attractie zelf, een ‘wandeling’ door Arendelle en ‘Wandering Oaken’s Trading Post and Sauna‘.

Het is warm in Epcot. We lopen schoorvoetend langs alle landen van de World Showcase. We kijken, maken een snelle foto en schuifelen verder. Misschien beter vanmiddag wanneer het weer wat betrekt. We nemen de boot terug naar de overkant van het water en lopen richting Nemo (Airco!) The Seas with Nemo and Friends is een ritje langs Nemo en inderdaad, al zijn vrienden. Je vind er een magische combinatie van projectie en echte aquaria. Zo zwemt Dory ineens tussen de dolfijnen en vind je Crush de zeeschildpad tussen zijn echte familie. Aan het einde van de ride loop je het aquarium binnen en kun je nog rustig kijken naar een kleurrijk gezelschap vissen. (En heel veel Nemo’s!)

Soaring, waarin je lijkt te vliegen in een adembenemend vlucht over de wereld. Test Track, waar je met een rotgang in een auto een test parcours aflegt. Spaceship Earth, een tijdreis door 2000 jaar communiceren en Mission: Space, een buitengewoon heftige simulatie door de ruimte. Er is meer dan genoeg te beleven in Epcot, en ook hier wordt de dag afgesloten met een vuurwerkshow op het water: Illuminations; Reflections of Earth. Moe maar voldaan keren we weer terug naar het appartement.

Dag vier bevinden we ons in de Disney Hollywood Studio’s. Hier proef je het oude Hollywood en waan je je even op de set. Zo loop je door New York, door de sneeuw, of je waant je ineens klein als speelgoed in het nieuwe Toy Story land. Schijn bedriegt, maar schijn is ook erg vermakelijk. De Studio’s moeten het vooral hebben van shows. We bekijken Indiana Jones, de Kleine Zeemeermin, The Frozen sing a long, Disney Junior dance party en Belle en het Beest. Stuk voor stuk live met acteurs. En ook bijna allemaal heerlijk in de airco. Het is warmer dan gewoonlijk in Orlando, dus we kunnen het afkoelen goed gebruiken. Naast de shows een aantal grote attracties als de Rock & Rollercoaster van Aerosmith, de Tower of Terror en de nieuwe Toy Story rides. Vooral die laatste waren helemaal te gek want het was onze eerste keer in Toy Story land. Eind deze zomer opent ook ‘Star Wars Galaxy’s Edge. Een themagebied rond Star Wars. Het beloofd een zeer indrukwekkend stuk Disney te worden. We zijn benieuwd!

De dag afgesloten met Fantasmic. Vuurwerk, Mickey en zijn vrienden en een hoop spektakel. Overigens iets te veel spektakel voor Kate…die grote vuurspuwende draak bleek geen beste inschatting van paps en mams. Oops. Gelukkig red Mickey Mouse het hele boeltje weer en konden we met een gerust hart naar bed. Klaar voor het hoogtepunt van deze week: Disney’s Magic Kindom.

Eerlijk is eerlijk, in het Magic Kingdom voelen we ons altijd een beetje kind. De sfeer, de muziek. Je hart maakt een klein sprongetje wanneer je na binnenkomst voor het eerst Cinderella Castle ziet.

Er is hier zo veel te doen dat je aan één dag simpelweg niet genoeg hebt. We beginnen met de Jungle cruise, vliegen een rondje mee op het vliegend tapijt van Alladin, knuffelen (natuurlijk) met Mickey en Minnie en we stappen in de doldwaze achtbaan van Goofy. We spotten Jack Sparrow in Pirates of the Caribbean, vliegen met Dombo, kijken naar de parades en zingen mee in It’s a small World. Pooh brengt ons langs zijn avonturen en we gluren in de grot van Ariël. Tussendoor eten we en schuilen we voor de regen. Het weer is omgeslagen van heet en benauwd naar bewolkt en regenachtig en dat is een hele opluchting.

De benen worden moe en dan loopt deze dag op zijn eind, en dus ook deze fijne week. Ok, ok, niet helemaal waar, morgenochtend lopen we stiekem nog een klein rondje door het park en dan rijden we richting het strand voor een lang weekend met de familie. Met ‘Happily Ever After’ een vuurwerk show die zijn weerga niet kent sluiten we de dag en de week en dromend lopen we richting uitgang. ‘Dreams come true when you believe in Magic’ Ik geloof het. Wat zullen we lekker slapen straks.

Tot volgend jaar Mickey, bye bye for now!

De mama van Kate