Van ‘eerste hapjes’ naar ‘mee met de pot’

Woensdagochtend negen uur. Ik zit met Mick bij het consultatiebureau. Of we al begonnen zijn met het proeven van groente en fruit? Ik kijk haar een beetje schaapachtig aan. Proeven? Nou, de scrambled eggs van gisteren zitten nog in zijn haar. We zijn het stadium van proeven wel voorbij. Mick eet zo’n beetje mee met de pot, en hij vind het zo heerlijk.

Nee, Mick eet natuurlijk niet alles. Maar met zijn zes maanden is hij aardig op weg. Rijstepap, fruit, broodje met boter, en ’s avonds een lekkere warme hap. Af en toe een schaaltje yoghurt en daarnaast, nou ja, alles wat ik in mijn handen heb en waar hij niet in kan stikken.

Één keer per week gooi ik al mijn pannen op het vuur en kook een allegaartje aan groente. Wortels, broccoli, courgettes, bloemkool. Boerenkool, bietjes en venkel. Ik verdeel ze over ijsklont-vormpjes en stop ze in de vriezer. Nu heb ik voor de hele week, of langer groente paraat. Hij kan ze apart eten of ik mix het een en ander door elkaar. Grote favoriet is bloemkool met avocado of courgette met wortel en wat kruiden. Ook maak ik een bakje met couscous voor in de koelkast. Een schepje er door heen geeft een lekkere bite en zorgt voor wat afwisseling.

Buiten dit voorwerk, waar ik echt niet altijd aan toe kom, maar waar je gelukkig wel lang op kan teren, laat ik Mick zo veel mogelijk mee eten met wat wij eten. Een fijne soep vol groente (zonder zout) is hij gek op. Of de groente en aardappel die wij die avond eten. Even prakken en Mick doet graag mee. Het is voor mij een welkome afleiding van zijn zus, die vroeger echt alles at, maar op dit moment alles ‘gatverdamme, ieuw’ vind. Het is een fase zeggen ze…

De meeste dingen prak ik nog en de broodjes pluk ik tot kleine stukjes. Ondertussen knaagt hij zelf aan een broodkorstje of zacht gekookt stuk groente. Wanneer hij iets meer controle krijgt in zijn mond wil ik het steeds meer vast voedsel aan gaan bieden wat hij dan kan gaan ontdekken. Zelf doen is zo belangrijk met eten. Het is meer dan het leren kennen van een smaak. Het gaat om structuur, mond techniek en coördinatie. . Ik schreef in een blog over kleine Kate al eerder over Rapley en onze vrije vertaling ervan. Volgens Rapley wordt de drang van baby’s om te experimenteren en te onderzoeken vervult door hem het eten in originele vorm aan te bieden. Dat kan door groente altijd heel aan te bieden, maar evengoed door het aan te bieden naast een prakje.

Heerlijk om hem zo te zien genieten van al het lekkers. Zijn jullie al begonnen? Of sta je op het punt van beginnen? Doe het rustig aan, volg je gevoel en je ziet vanzelf waar je kindje aan toe is. De een zal het allemaal niet zo interessant vinden, een ander kijkt het eten uit je mond (lees: Mick). Kies ook het juiste moment. Niet te hongerig, niet te moe (Als Mick moe is blijft hij zich verslikken en kokhalzen, terwijl hij het ‘fit’ wel goed eet)

Eet smakelijk!

De mama van Kate

Foto: babyfoode.com

Een gedachte over “Van ‘eerste hapjes’ naar ‘mee met de pot’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s